Nieuwsflits 1

Eerste honingbijen de kassen in op 13-02-2013        

Vorige week lag er nog een laag sneeuw op de deksels van de bijenkasten. Nu staan de eerste bijenvolken er alweer warmpjes bij.In de kassen, tussen de bloeiende aardbeien-planten.

 Links op de foto ziet u de bijen een uur nadat ze  binnen zijn gezet. Bijen waaieren met hun vleugels op de vliegplank. Hierdoor stroomt warme lucht het broednest in. Bij 22 graden en een lekker zonnetje is de lente voor deze bijen al begonnen. Het gewas staat al volop in bloei. Voor en goed bestuivingsresultaat bij deze vroeg bloeiende aardbeien worden hommels en honingbijen ingezet.

Hommels willen nog wel eens de bloemen beschadigen als ze naarstig op zoek zijn naar stuifmeel. Doordat meeldraden en stampers beschadigd worden groeien de vruchten ongelijk en krijgen niet de gewenste vorm. Honingbijen hebben ook een nadeel. In deze tijd van het jaar blijven ze bij sterke bewolking en weinig licht in de bijenkast zitten. Hommels vliegen beter onder die omstandigheden. Een goede bestuiversmix van honingbijen en hommels kan uitkomst bieden.

Nog winter voor metselbijen

Voor de metselbijen is het nog wel winter. In een koeling bij drie graden. De metselbijen kunnen zo prima worden bewaard. In de speciale  RV-bewaar-kamers blijft de luchtvochtigheid op peil. De bijen zijn eind september de koeling in gegaan. Dat wil zeggen dat de winter al ruim 150 dagen duurt voor deze bijen. Naar mate de winter langer duurt, hebben de bijen minder tijd nodig om uit de cocons tevoorschijn te komen.

Osmia cornuta, de Gehoornde metselbij

De natuurlijke uitlooptijd van de Gehoornde metselbij is half/eind maart. Als u de bijen in een normale koeling bewaart kan de temperatuur schommelen tussen de 4 en de 8 graden Celsius. Bij deze temperaturen kunnen de eerste mannetjes mogelijk al uit hun cocons te voorschijn komen. Om dit te voorkomen bewaart u ze bij 2 graden. Bewaar de bijen bijvoorbeeld in het groentevak waar het net wat kouder is of achter in de koeling.

Inzet van metselbijen bij de bestuiving van voorjaarsfruit

Over ongeveer vijf tot zes weken zullen de eerste kersenbomen weer gaan bloeien. Dat betekent dat u nu alvast kunt gaan nadenken over hoe u de metselbijen wilt inzetten. Waar plaatst u bijvoorbeeld de nestgelegenheden? Wanneer legt u precies de cocons uit de koeling? Hoe moet u rekening houden met de lokale omstandigheden? In volgende nieuwsflitsen zullen we hier op in gaan.


 
34