Rosse metselbij

Hoe werkt de bestuiving met Rosse metselbijen?

Vrouwelijke metselbijen zoeken naar stuifmeel als eiwitbron voor hun larven. Ze verzamelen en transporteren dit stuifmeel in hun buikschuier. Dit zijn rijen lange haren op de buikzijde van het achterlijf. Ook verzamelen de bijen wat nectar in hun krop. Tijdens het verzamelen van stuifmeel, brengen ze stuifmeelkorrels van de meeldraden van de ene bloem naar de stamper van een andere zodat er bestuiving kan plaatsvinden. Zodra de bij voldoende stuifmeel en nectar heeft verzameld, vliegt ze terug naar haar nest en deponeert ze het stuifmeel in het nest. Ze bevochtigt het stuifmeel licht met nectar. Als ze dit enkele keren heeft gedaan en de voorraad stuifmeel groot genoeg is, legt ze een eitje op het stuifmeel en metselt ze een muurtje van modder om het geheel te beschermen. Dit herhaalt zich zolang de lengte van de nestgang, het vliegweer en haar leeftijd dit toelaten.

De vliegtijd van de rosse metselbijen is van eind april tot begin juni. Ze kunnen daarom goed voor de bestuiving van appels en blauwe bessen worden ingezet.

De bijen worden als coconnen aangeleverd en twee weken voor het begin van de bloei in het veld gebracht. Eventueel worden de bijen eerst geincubeerd. Tegelijkertijd worden er tijdelijke nestgelegenheden opgesteld zodat de uitlopende vrouwtjes genoeg nestplaatsen hebben. Nadat de meeste vrouwtjes bevrucht zijn, beginnen ze de nestgelegenheden te betrekken. Na goedkeuring van de nestgang zal het vrouwtje beginnen met het verzamelen van stuifmeel. Hiervoor bezoekt ze duizenden bloemen.

U kunt in onze winkel metselbijen bestellen. Ook bieden we diverse nestgelegenheden aan.

Volg de onderstaande link voor een videoclip over de bestuiving van kersen door de rosse metselbij:

http://www.youtube.com/watch?v=xpS1fl95ufs

 
34