Bestuiving onder glas

Bestuiving onder glas

De Bijen bestuivingstechniek levert bijenvolken voor het bestuiven van uw gewas in de kas. We hebben onder andere ervaring met de bestuiving van courgettes en aardbeien. Wilt u overleggen welke mogelijkheden er zijn of heeft u bijenvolken nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Bijen in de kas: Hoe werkt het?

Wanneer de bijen in de kas worden geplaatst, zullen ze op zoek gaan naar stuifmeel en nectar. Het stuifmeel dient als eiwitbron en de nectar als suikerbron. Ze vinden dit in de bloemen en soms op de stengels van het bloeiende gewas. Bij het verzamelen van stuifmeel blijven er stuifmeelkorrels achter in de haren van een bij. Wanneer die bij een nieuwe bloem bezoekt, kan de stempel van de bloem contact maken met het stuifmeel in de haren. De stuifmeelkorrel ontkiemt op de stempel en kan voor bevruchting zorgen.

Metselbijen vervoeren het verzamelde stuifmeel droog. Het stuifmeel behoudt zijn kiemkracht. Dit is een pre ten opzichte van honingbijen en hommels

Temperatuur

De ideale temperatuur voor honingbijen is rond de 20 graden. Wanneer het in de kas veel warmer wordt, bijvoorbeeld warmer dan 35 graden, gaan de bijen het broednest koelen. Dit gaat ten koste van de bestuivingsactiviteit. Wanneer de bijenvolken op een beschutte plek worden gezet kan dat helpen. Als het kouder is in de kas zijn er meer bijen nodig om het broednest te verwarmen.

Luchtvochtigheid

Bij een te hoge luchtvochtigheid kan het stuifmeel moeilijker van de bloemen loskomen. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen de bloemen opdrogen waardoor zowel de nectar als het stuifmeel moeilijker wordt verzameld door de bijen. Een luchtvochtigheid van 70-80% is ideaal voor een goede bestuiving.

Koolstofdioxide  

Tijdens de groei van gewassen wordt mogelijk het CO2 gehalte tijdelijk verhoogd. Bijen kunnen goed omgaan met hogere concentraties, tot 0.25%. Het kan voorkomen dat er plaatselijk een hogere CO2 concentratie voorkomt bijvoorbeeld bij CO2 leidingen. Het is raadzaam daar bij het plaatsen van de bijenvolken rekening mee te houden. Bij te hoge concentraties kunnen de bijen versuft raken.

De bijenvolken worden meestal in de avond geplaatst. Wanneer er sprake is van het wisselen van bijenvolken kan dat overdag.

 
34