Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 3: Cocons oogsten en bewaren

Het bijenseizoen zit er bijna op. De cocons zijn uit de blokken gehaald, waar nodig gewassen (evt met peroxide) en opgeslagen. Tijdens de workshop hebben we gezien hoe dat in de praktijk gaat. In deze nieuwsbrief blikken we nog even terug op het oogsten en bewaren.



De binnenkant van het nest:

  • De bijen kiezen bij voorkeur een nest met een diameter tussen de zeven en acht millimeter
  • Het vrouwtje laat een spoor na met een karakteristieke “geur”
  • Het nest wordt zowel aan de voorkant als aan de achterkant dichtgemetseld
  • Zoals je op de foto kan zien worden de naden ook dichtgemetseld
  • De cellen zijn gescheiden door een muurtje van modder
  • Sommige bijen ontwikkelen zich sneller of langzamer dan andere
  • Sommige cellen zitten nog vol met stuifmeel, vaak met een kleine dode larve erin
  • Je treft broedparasieten aan zoals het mestelbijvliegje (C. indagator) of mijten (C. Osmiae)


 Het oogsten van  de cocons

Het oogsten van Cocons is geen ingewikkelde klus. Je moet er echter wel op toezien dat de cocoons voorzichtig behandeld worden anders kunnen de bijen schade oplopen. Let daar bij het openen van het nest op en ook wanneer je de cocoons uit de gangen licht.

 1.    Zet de nestblokken en de materialen klaar

 2.    Verwijder de cocons uit het nestblok

Open de nestblokken en de cocons in de gangen worden al direct zichtbaar. Let erop dat er soms cocons aan de onderkant van een bovenliggend plankje vast kunnen zitten. Wanneer je cellen ziet die geinfecteerd zijn met mijten, werk dan voorzichtig en haal de cocons één voor één uit hun cel. Dat kan eenvoudig door een kleine platte schroevendraaier door het  muurtje te steken en dan onder de cocon te schuiven. Daarna kan je de cocon eenvoudig lichten. Werk om de geinfecteerde cellen heen zodat je de mijten later met het schoonmaken van de gangen op kan ruimen.

Wanneer je geen mijten in de nesten aantreft, kan je met een schrapende beweging alle cocons ineens uit de gang lichten en dan afschudden in een bak of op tafel. De resten uit het nest verzamel je apart zodat deze later kunnen worden opgeruimd. Ik gebruik hiervoor een plastic schaal. 


3.    Reinig de cocoons en de nesten

Nadat je de cocoons hebt geoogst, kan je ze reinigen door ze eerst door een grove zeef te halen en dan te wassen in water.


4.    Wassen met water (met of zonder peroxide)

Door de cocoons te wassen met water kan je nog meer resten verwijderen en worden ze schoner. Heb je echter vrijwel geen mijten tussen de cocons zitten dan kan je overwegen om ze niet te wassen. Wanneer je duidelijk mijten op de cocons hebt zitten, is wassen met 3% waterstofperoxide aan te raden.

  

 

Nadat de cocons gewassen zijn moeten ze worden gedroogd voordat ze kunnen worden opgeslagen. Laat ze drogen in een droge ruimte die de buitentemperatuur heeft. Leg ze NIET voor het gemak op de kachel…

5.    Cocons opslaan

 Nadat de cocoons zijn opgedroogd kunnen ze worden opgeslagen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur de RV opslagkamers waarin je een kleine hoeveelheid water kan toevoegen op het moment dat de cocons in de koelkast worden gezet.

Bewaar de cocons bij 2-4 graden C.

 

 

 
34